Ismét egy kis „kitérőt” tennék, előre...
2017. július 15. írta: Maczák Viktória

Ismét egy kis „kitérőt” tennék, előre...

10_hetes_csapat.jpgSzóval, ismét egy kis „kitérőt” tennék, és előreugranék arra az időszakra, mikor már megvan a kutyánk

Az egyik legfontosabb témakör az új gazdiknak, akiknek kölyökkutyájuk van, hogy mi az, ami egészséges, mit szabad és mit nem, milyen hatása van a különböző tevékenységeknek a kiskutyák fejlődésére, egészségére. 

Ha az embernek kölyök kutyája van, nagy a kísértés, hogy valamilyen közös tevékenységbe, sportba kezdjenek, de sokszor nehéz eldönteni, hogy hol van a határ. Mi az ami jó, építi a kapcsolatot, alapozza a későbbi sportot, levezeti az energiáját és hol kezdődik a határ, mikor akaratlanul bár, de ártunk a kutyánknak, megpecsételjük a sorsát, az egészségében maradandó károsodást idézünk elő. Hibás gondolat, hogy a pici „tudja”, ami nem jó, azt már nem fogja csinálni, vagy amit meg tud csinálni nem árthat. Bizony sajnos nem így van. Sőt általában főként a munkakutyákban akkora a megfelelni akarás, hogy bármiféle extrém tevékenységre is rávehetők. Tehát itt bizony a gazdi esze és tudása szab határokat. Fontos, hogy evvel tisztában legyünk, hiszen gyakran látni olyanokat, hogy magukat edzőnek-trénernek gondoló emberek is „beleviszik” a tanítványaikat kifejezetten káros tevékenységekbe, mivel ezt ők se tanulták, tudják, és még a saját kárukon addig nem tapasztalták. (Vagy nem állt össze a fejükben, hogy ezt ők tették. Bizonyára mindenki, aki sportol, hallott már a „szerencsétlen”, „peches” sportemberről, akinek egymás után kell „félretenni” a kutyáit, mert minddel valami gond van. No, ez ami fölöttébb gyanús. Lehet, hogy nem a sors üldözi az illetőt, hanem a saját butasága, és hogy az egojától nem veszi észre, hogy mit kéne máshogy csinálni…)

dsc08235.jpgLehet úgy is játszani, hogy gazdi és kutya is élvezze, és ne is ártson... :)

Mik lehetnek a korai, vagy túlzott terhelés veszélyei?

Mik is azok a csont növekedési zónák?

A kiskutyák csontjai lágy porcrétegekkel vannak körülvéve a hosszú csöves csontok vége felé. (Ugye már mindenki látott ilyen hosszú csontot, ha máskor nem, mikor a kutyájának adta rágni. Ezeknek a vége „bunkószerűen” kiszélesedik.) Az egyenes rész és a kiszélesedés határa a növekedés zóna vagy epifízis fúga.

A kölykök növekedési porcának sérülése

Mikor a kiskutyák csontrendszerének növekedéséről beszélünk, fontos megemlíteni, hogy a kölykök csontjainak növekedése alapvetően szinkronizált, amennyire lehetséges, egyformán történik, és megközelítően azonos ütemben. (Bár akinek már volt kamasz kutyája emlékszik, olykor inkább egy őzikére hasonlít, mint apára-anyára.)

Ha a növekedési porc sérül, a sérült területek fejlődése lelassulhat, vagy akár le is állhat, mely azt eredményezi, hogy egyik végtagon megáll a növekedés. Mikor az érintett végtag növekedése késik, vagy megáll, az ép végtagok növekedése zavartalanul tovább folytatódik, és ez az egyenlőtlenség lehetséges deformitáshoz vezethet.

A kiskutyák különösen megerőltető tréning alkalmával veszélyeztetettek sérülés szempontjából, mivel még hiányos a koordinációjuk, és nincs elégséges izomerejük. Leginkább túlzottan megerőltető edzéstől alakul ki, vagy a növekedési porc sérülhet töréstől is, mely keletkezhet például eséstől. (ne felejtsük el, hogy egy frizbiző kutya „normál” játék közben mekkorákat zuhan. Gyönyörű képek készülnek a „repülő” kutyákról, de arról általában megfeledkeznek, hogy ezek a kutyák földet is érnek. Olyan, mintha mi emberek a magasságunk sokszorosát esnénk rendszeresen, például az 1. vagy 2. emeletről ugrálnánk ki. Néha fáradtan… Sok-sok „mikrotrauma”, ha nem is törést, de például számos apróbb nagyobb maradandó gerincdeformitást eredményez, mely csak évek múltán mutatkozik rémesen fájdalmas elváltozás képében.

A törésekre visszatérve, míg azok meg is gyógyulnak, a csont egyenlőtlenül nőhet, mely, deformitáshoz vezethet. Ha növekedési porc sérülésre van gyanú, azonnal specialista állatorvost kell megkeresni.

Hogyan előzhetjük meg a kölyökkutyák növekedési porcának sérülését?

A kiskutyáknak megfelelő gyakorlatokra van szüksége, ahogy nőnek és fejlődnek, de a mértékletesség a kulcs. Éppen ezért fontos, hogy óvatosak legyünk, különösen a nagy hatással bíró tréningek esetében, amilyenek az ismételt ugrások, hogy elkapjon egy frízbit, akadályokon ugrálás, vagy a futás, különösen kemény felületen. A frizbit kizárólag gurítani vagy földfelett dobni szabad. A gyep a legmegfelelőbb felület és mozgásra jóval egészségesebb, mint a kemény aszfalt, vagy beton. Kerülni kell a tartós erős edzést, a láb csavaró mozdulatával járó gyakorlatokat, vagy durva játékot.

Mikor kezdheti a kölyök az agilityt? A kölyökkutya tulajdonosok elkezdhetik korán az agility „előkészítést”, alapozást, melyek nem járnak erős terheléssel, és így nem fogják deformálni az érzékeny növekedési porcot. (Trükkök tanulása, fokuszálás, motiváció építése, stb.) Mindenki konzultáljon hozzáértővel, mielőtt belevág a sportba. Ha az 1. évben szinte csak motivációt építünk, akkor kapjuk a legjobb kutyákat és a leghosszabban egészségeseket is. Nem véletlen, hogy 1,5 éves kor előtt tilos a versenyzés. Én a magam részéről a 4-5 hónapos kutyájukat ugráltató gazdákat eltiltanám a későbbi versenyzés lehetőségétől is…

meki.pngMit is lehet „teljes erőbedobással” csinálni? Nos, a szocializációt. Vissza nem térő lehetőség, hiszen a „kamaszkorban” a legfogékonyabbak a kicsik jó és rossz iránt egyaránt. Amit most megtanulnak, bevésődik mélyen. Ezért a szocializáció legkényesebb és legfontosabb periódusa. Vinni magunkkal ismertetni a világgal. Ha elsőre nem megy, nem feladni, hanem egyértelmű visszajelzést adva, ismét hagyni had próbálja megoldani a helyzetet. Magabiztos gazdának, aki bízik a kutyájában szinte mindig jól nevelt magabiztos kutyája is lesz. Erre érdemes időt szakítani, nem felesleges senkinek sem. Mind a kutya, mind a gazda boldogabb lesz később, ha ez nem marad el.1621910_742562392434270_7256338048676700173_n.jpg

Mikor záródnak a kölyökkutyák növekedési zónái?

Mivel a kutyák különböző ütemben fejlődnek, fajtától és nagyságtól függően, nincs erre „aranyszabály”. Például egy Chihuahua-ban sokkal hamarabb történik az elcsontosodás, mint egy német dognál. Általánosan azt mondhatjuk, hogy a legerőteljesebb fejlődés akkor történik, mikor a kölykök 3 és 6 hónapos kor között vannak. Később a hosszanti növekedés mérséklődik, és 10—12 hónap és a nagy fajtáknál 18 hónapos korra a növekedési zónák nagyrészt zárulnak. Azonban néhányan úgy vélik, ez a folyamat akár 20 hónapos korig is eltarthat.

Mindjárt értelmet nyer, hogy miért 18 hónapos kortól lehet versenyezni agilityben.

Lehetséges a csontfuga záródásának ellenőrzése röntgenfelvétellel. A specialista állatorvos meg tudja mondani, hogy szilárd, egységes-e a kérdéses terület. (Azonban önmagában a rtg nem mindenható, és a józanészre hallgató mértékletesség mindig kifizetődik, így én feleslegesnek tartom. Azonban ha a szűrésekre gondolunk, itt a magyarázat, hogy miért nincs értelme korán elvégezni ezeket. Teljesen fölösleges nem kifejlett csont és izomállománynál rtg-eket készíteni szűrés gyanánt, ennek haszna nincs, sőt megtévesztő lehet, hiszen a lazább szalagok „rosszabb” képet mutathatnak.)

„A legtöbb specialista sport állatorvos azt javasolja, hogy ne kezdjenek tréninget mielőtt záródnának a növekedési porcok, mely a fajta nagyságától függően 10 és 18 hónapos kor között lehet.” – Dr. Wendy Baltzer

A kölyökkutyák alapvető igénye a játék, és remek lehetőséget nyújt az ötletes gazdiknak a játékos tanításra, alapozásra.13077090_1211843202161665_530679531918461057_n.jpg

A hormonális hatások

Köztudott, hogy a hormonok szerepet játszanak a kölykök növekedésében és csontrendszerének fejlődésében. Amint láttuk a növekedési zónák általánosan 12 és 20 hónapos kor körül záródnak függően a fajtától és a nagyságtól. Ez egybeesik a pubertás végével, így az ivaros kutyáknál, a növekedési zónák hormonális hatásra záródnak.

Mind a hím, mind a női nemi hormonok ismert, hogy kulcsszerepet játszanak az epifízis porcok záródásában. Ebből adódóan, ha egy kutyát ivartalanítanak nemi érés előtt, a hosszú csöves csontok növekedésének befejezése elhúzódik, mely a kutyáknak „nyakig láb” kinézetet kölcsönöz, és hajlamosítja különféle ortopédiai problémákra, mint például a csípő diszplázia, keresztszalag-sérülések, és még akár csontrák is.

A későbbi ivartalanítással ezeknek a problémáknak az előfordulási gyakorisága csökken.

„A hatásai a kutya első életévében végzett ivartalanításnak, különösen a nagyobb testű fajtáknál, kétségtelenül megjelennek az ízületek sérülékenységében, az elhúzódó növekedési porc záródásban, mikor az ivartalanításkor eltávolítják az ivarmirigyeket, és nemi hormonokat.” Benjamin Hart (A hormonális szabályozásról tudni kell, hogy összefügg, többszörös „negatív feedback-kel”, így bárhol nyúlunk bele, a szervezetet számos területen érinti, ráadásul a hormonális rendszer és az idegrendszer szoros összefonódásban működik, tehát lavinát indítunk meg. A hormonkezelések pedig szubsztitúciós terápiák, melyek a szervezet hormontermelését elnyomhatják, tehát ha rosszkor, rossz helyen nyúlunk be ezekbe a folyamatokba beláthatatlan következményei lehetnek. MV)

A bejegyzés gondolatait az alábbi bejegyzés inspirálta (ahol szép képes illusztrációk is láthatók): http://www.dailydogdiscoveries.com/tag/puppy-growth-plates/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elkutyasodva.blog.hu/api/trackback/id/tr4812665699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása